2 Şubat 2009 Pazartesi




















































"Yıldızlı ve Lezzetli Bir Gece"

Bundan bir ay kadar önce, Saint Benoit'da 8 sene boyunca beraber dirsek çürüttüğüm arkadaşım Aslı, babasının 65 yaşını kutlayacağı doğumgünü ve aynı zamanda Noter'den emekliliği dolayısı ile özel bir pasta yaptırmak istediğinden bahsetmiş ve pasta siparişini de bana vermişti. 30-35 kişilik bir pasta olmasını istiyordu ama nasıl bir pasta olması gerektiği hakkında en ufak bir fikri yoktu.



Elimdeki tek ipucu, babasının bir sanatsever olduğu ve koleksiyonunda ünlü ressamlara ait değerli tablolar olduğu idi. (Aslı'nın müzeye benzeyen evinden bahsetmiştim size daha önce, işte o tablolar babasına ait)



Buradan yola çıkarak bir tablo pasta yapmaya karar verdim. Bir Van Gogh tablosunu seçmenin iki nedeni var: Birincisi, "Yıldızlı Gece" en sevdiğim eserlerden biri, ikincisi de Van Gogh'un bu son dönemlerdeki tarzı nisbeten daha kolay uygulanabiliyor. Kolay uygulanabiliyor dediğime bakmayın, şekerhamuru üzerine gıda boyası ile çalışmak hiç de öyle burada yazıldığı kadar kolay değil; bir kere hatayı silmek mümkün değil; ayrıca istediğiniz tonu yakalamak da zor.



İşe, bir gün önce iki adet pandispanya hazırlamakla başladım. Pasta, tablo olacağı için dikdörtgen fırın tepsisi en doğru seçimdi. Pandispanyaları hava almayacak şekilde streçleyip kaldırdım. Pandispanyaların ardından badem krokanları hazırlayıp, onları da hava almayan bir kaba aldım.



İkinci gün, önce ganaj krema ile özel bitter kremamı hazırladım. 8-10 kişi için pasta yapmaya benzemiyor; pastanın dilim sayısı arttıkça, hacimler artıyor; kol kaslarım çalışıyor :)



Aslı, babasının pastada likör, viski vb. sevdiğini söylemişti; ben de Kanyak kullanmaya karar verdim; bitter çikolataya en çok Kanyak yakışır kanımca.



Pandispanyaları Kanyaklı şerbet ile ıslattıktan sonra, önce bitter kremayı yaydım; üzerine badem krokanları serpip ikinci pandispanyayı kapattım. En üste ve pastanın yan duvarlarına ganaj kremayı sürüp pastayı biraz dinlenmesi için kaldırdım.



Sıra geldi şekerhamurlarını renklendirmeye ve açmaya. "Tablo" çalışacağım için, pastanın yüzeyinde beyaz şekerhamuru tercih ettim; tablonun çerçevesi için ise mor renkle şekerhamurunu renklendirdim. Pastayı şekerhamurları ile kaplayıp en zor aşamaya geçtim.



Evet, sulu boya veya yağlı boya yapar gibi, fırça ile gıda boyasını şekerhamuru üzerine, elimden geldiğince uyguladım. Sandığımdan daha çok zaman alan ve daha zor olan ama işin en zevkli kısmı idi "reproduction" faslı.



Son olarak, tablonun çerçevesini hazırladım ve dore gıda boyası ile süslemeleri bitirdim.



Bütün bu anlattıklarım toplamda 7 saat sürdü ama ortaya çıkan pasta bence tüm yorgunluğa değdi.



Sevgili Aslı, umarım baban için hazırladığın bu süpriz doğumgünü ve emeklilik kutlaması, hayallendiğin gibi gerçekleşir ve "Yıldızlı Gece" de bu hayalin içindeki görevini en iyi şekilde yerine getirir... Yıldızlı ve Lezzetli bir gece olması dileğiyle...












2 yorum:

Adsız dedi ki...

İremim yine nefesim kesildi, ben beyaz pastaya takılı kalmış ve bu sanat eserini atlamışım. Bu nasıl bir emektir nasıl bir çabadır. Ellerine kollarına sağlık. Pasta sahibine nice yıllar, ama ben yemeye kıyamazdım bu pastayı :)

çikolata büyücüsü dedi ki...

Gercekten cok emek verdim Van Gogh pastama ama emegime degdi sonunda aldigim yorumlara gore... Cok ozel bir kutlama oldugu icin, pastanin da cok ozel olmasi gereliyordu, ben de tablo pasta hazirladim... Gelen yorumlardan da ne kadar isabetli bir secim yapmis oldugumu anladim :) Emir okulunu bitirsin, ona en alasini yapariz, sen merak etme :)